【5種可以令你肥的早餐食物】

【5種可以令你肥的早餐食物】

有人話食早餐?有助減肥,但係揀錯早餐,分分鐘令你肥上加肥!

成年女士 ?‍♀每日5種可以令你肥的早餐?食物!

1. 沙嗲牛肉?公仔麵640 卡路里 (肥過3碗白米飯)( 鈉含量超標,公仔麵一包已經有400卡路里)

2. 餐蛋?治560卡路里(=2.5 碗飯的熱量)(加工食物餐肉含有大量鈉質和硝酸鹽 ,增加致癌風險)

3. 鬆餅 ?350 卡路里 ( ~1.5 碗飯的熱量,其含牛油和糖份量比例較高, 增加高血脂風險)

4. 魚?肉燒賣 245卡路里 1 串 (缺乏蛋白質和纖維,食完1串會再想食其他食物,不夠飽肚感,影響工作效率)

5. 腸粉 223 卡路里 1 客 (芝麻醬比較脂肪高,主要材料為精製麵粉,缺乏纖維素)

建議多選擇高纖和低脂五穀類加低糖或無糖豆漿作為早餐主食。如想增加蛋白質攝取量可以另加雞蛋?或者亞麻籽。

今日開始習慣每日食德國「 醒晨 」燕麥早餐,新一年為健康打氣?

資料由營養師Rosanne Lee提供

燕麥?早餐銷售點:教協(旺角)、百佳部份分……店、崇光(銅鑼灣)、永安部份分店等

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *