【♥️️天然保健:超級食物篇??】

♥️️天然保健:超級食物篇??
「超級食物」近年受到健康一族追捧,大家選購呢類食品或佢嘅副製品前,記得先了解佢哋嘅保健功效同營養價值!今次我哋揀咗Rabenhorst果汁嘅兩款超級水果 ── 車厘子同藍莓為大家進行介紹。
?車厘子嘅深紅外皮,源於超強抗氧化劑花青素(Anthocyanins),有助抗衰老、防止心血管硬化同預防癌症。研究指,車厘子可能有助減少身體炎症同控制痛風,痛風患者不妨食適量車厘子,仲要大量飲水,以改善尿酸過高
?藍莓嘅天然深藍色,同樣源自花青素,抗氧化效果係維生素C嘅20倍,更係維生素E嘅50倍,有效促進視紅素再合成,改善潰瘍、抗炎症等。難怪「國際糧農組織」都將佢列為五大健康食品之一。藍莓亦係高纖維食品,根據USDA數據,145克藍莓中至少含有2.9克纖維,可以補充日常飲食嘅纖維,熱量仲好低?!

資料由營養師Rosanne Lee提供。

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *